Lezing: Wolven in Nederland! En op de Brabantse Wal?

Datum: 
dinsdag 30 april 2019 - 20:00
Startplaats: 
De Volksabdij - zaal Kapel - Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan 199, 4641 RM Ossendrecht, Nederland

Wolven in Nederland!  En op de Brabantse Wal?

De Wolf is in Nederland weer terug na 150 jaar afwezigheid. In de afgelopen jaren hebben een aantal wolven ons land op hun zwerftochten bezocht en recent is er sprake van een officiële vestiging op de Veluwe. Ook België heeft inmiddels een eigen wolventerritorium. De actieradius van een zwervende wolf is groot en het is dan ook niet uitgesloten dat er zich op termijn ook in West-Brabant wolven gaan vertonen/vestigen. Dit leidt tot gemengde gevoelens. Voor de natuurbeschermers is de wolf vooral een aanwinst, de toppredator die een positief effect heeft op de biodiversiteit. Anderen kijken met zorg naar deze ontwikkeling: mensen die onbekommerd wandelen in de bossen in Duitsland, wintersportvakanties houden in Slovenië zonder ooit een wolf te horen of zien, krijgen de kriebels bij de gedachte aan een wolf in West-Brabant. Wat brengt dit voor mogelijke risico’s en conflicten met zich mee? Komen ze in de bebouwde kom en wat moet ik dan doen? Hoe moet ik mijn schapen en paarden beschermen en kan ik nog wel met mijn hond door het Grenspark lopen? Op deze en andere vragen krijgt u een antwoord tijdens deze lezing.

In landen waar van oudsher grote dieren voorkomen zijn mensen er aan gewend en leven ze samen met die dieren. Dat geldt voor Canada waar mensen weten dat zwerfafval en voedsel beren aantrekt, maar net zo goed voor Zweden waar je bedacht moet zijn op overstekende elanden. In Nederland zijn mensen zo zeer vervreemd geraakt van de natuur dat we situaties vaak niet goed meer inschatten. Mensen willen met kinderen picknicken tussen de luipaarden in de Beekse Bergen, of zetten een peuter van 3 op de foto met een wild zwijn of een Schotse Hooglander. Wij kennen de wolf alleen maar uit sprookjes waar hij traditioneel de schurkenrol vertegenwoordigt en de jager de heldhaftige redder is. Maar dat zijn sprookjes en het wordt tijd voor de waarheid.

Namiro heeft de gedragsbioloog dr. Diederik van Liere van het Institute for Coexistence with Wildlife (ICWildlife.eu) bereid gevonden om ons goede informatie te geven over wat de terugkeer van de wolf voor ons betekent. De wolf is een uiterst sociaal dier, een aanwinst voor onze natuur en voor ons als mens. En als we ons aan de spelregels houden en de wolf kunnen leren zich niet op vee of de menselijke omgeving te richten, kan dat zonder conflicten.

19u30: deur open van de Kapel van de Volksabdij
20u00 - 21u30: lezing door Diederick van Liere

Deze lezing wordt georganiseerd door Namiro ter gelegenheid van het afscheid van voorzitter Jim de Blank die meer dan 25 jaar voorzitter was.

Organisatie: 
Namiro
Contact e-mailadres: 
wolveninwoensdrecht@gmail.com
Kosten: 
5 euro per persoon, gepast te voldoen aan de ingang. 2 consumpties inbegrepen
Opmerkingen: 
Aanmelden is verplicht via wolveninwoensdrecht@gmail.com
Type activiteit: