Natuurwandeling in het Grenspark - gebied Staartse Duinen

Datum: 
zondag 19 januari 2020 - 10:00
Startplaats: 
Parking Manege De Wolf, Staartsestraat 55, Huijbergen

Ontdek de Staartse Duinen met NAREKA en IVN  

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en de gidsen van IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens. De natuurgebieden aan de zuidkant van Huijbergen behoren tot het Grenspark Kalmthoutse Heide en is Natura 2000 gebied. Op zondag 19 januari 2020 gaat de excursie naar dit geaccidenteerde grensgebied.

Deze wandeling voert door het bosgebied van Huijbergen, dat nu voor het grootste deel eigendom is van Staatsbosbeheer, maar wat voorheen het Broedersbos werd genoemd. Verrassend is dat in het van oudsher als productiebos ingerichte gebied, een mooi stuk heide in stand is gebleven.

Om het bos te verjongen zijn veel bomen gekapt. Eerst werd een heel groot gebied uitgedund, de laatste jaren zijn percelen bos gekapt. Er komt vanzelf gemengd bos voor in de plaats. Dit komt de biodiversiteit in het gebied ten goede.

Af en toe doet de natuur het zelf; regelmatig vallen er bomen om door storm of sneeuwval en ook breken er wel eens takken af. Alleen daar waar wandelaars hinder ondervinden wordt het gevallen hout opgeruimd. De rest blijft liggen, hetgeen de biodiversiteit ten goede komt.

De excursie start op 19 januari om 10.00 uur op de parkeerplaats van manege De Wolf, Staartsestraat 55 in Huijbergen en duurt ongeveer 2,5 uur. Gezien de toestand van het terrein is stevig schoeisel aan te bevelen. Een verrekijker is nuttig voor het speuren naar vogels.

Organisatie: 
Natuurgidsen Regio Kalmthout ism IVN
Kosten: 
Gratis
Opmerkingen: 
Inschrijven is niet nodig, iedereen is welkom!
Type activiteit: