Ontdek met IVN en Nareka veel biotopen in een klein gebied: Kortenhoeff

Datum: 
zondag 15 juli 2018 - 10:00
Startplaats: 
parkeerplaats van camping Familyland, Groene Papegaai 19 te 4631 RX Hoogerheide.

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens.

Op zondag 15 juli 2018 wordt de Kortenhoeff bezocht. Heide, stuifzand, vennen, bos, ongeveer alle biotopen die in het Grenspark te vinden zijn, zijn ook in de Kortenhoeff aanwezig.

Het gebied tussen de Abdijlaan en de Huijbergsebaan was ooit woeste grond. In de 20e eeuw werd het gebied ontgonnen, deels voor bebossing en deels voor landbouw. Daarna zijn er allerlei vormen van gebruik geweest door verschillende eigenaren.

Staatsbosbeheer is eigenaar van 100 ha van dit bijzondere gebied dat binnen de Natura 2000 begrenzing valt. Staatsbosbeheer houdt het terrein open en herstelt de vennen. Stuifduinen en vennen, zoals het Bronven en Akkerenven, bevinden zich op korte afstand van elkaar. De biodiversiteit is groot. Het gebied heeft een hoge botanische waarde met soorten als Beenbreek, Klein en Ronde zonnedauw en Moeraswolfsklauw. Ook komen er bijzondere vogelsoorten, zeldzame amfibieën en veel soorten paddenstoelen voor.

De gids die deze keer de excursie verzorgt zal u door het gebied leiden en vertellen over de geschiedenis, het beheer en de bijzonderheden van de aanwezige natuur. Ook de aanwezigheid van exoten en de bestrijding daarvan is onderwerp van gesprek.

 

De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur, deelname is gratis. Stevige wandelschoenen en een verrekijker zijn handig om mee te nemen.

 

De excursie start op  zondag 15 juli om 10:00 uur vanaf de parkeerplaats van camping Familyland, Groene Papegaai 19 te 4631 RX Hoogerheide.

Organisatie: 
IVN en Nareka
Kosten: 
Gratis
Type activiteit: