Wantsendag

Datum: 
zaterdag 8 april 2017 - 10:00
Startplaats: 
Bezoekerscentrum De Kraaijenberg, Fianestraat 21 te Bergen op Zoom

Wantsenproject 2017-2018
 
Wantsen zijn leuke insecten die wat op kevers lijken en vaak op bladeren van planten en bomen te zien zijn. Meestal zijn ze bruin of groen gekleurd, maar ook rood, zwart en geel komt voor. De grootste wantsen in ons land zijn ongeveer een centimeter lang, de meeste soorten zijn kleiner.
 
In 2017-2018 wordt een landelijk atlasproject wantsen georganiseerd. In 2019 moet dit leiden tot de publicatie van het vijfde en laatste deel in de wantsenatlas van Nederland.
De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen op zoek gaan naar wantsen, deze vangen en/of fotograferen, op naam (laten) brengen, zodat de gegevens uiteindelijk op een centraal adres terechtkomen: www.waarneming.nl.

Waarnemingen van alle soorten wantsen zijn welkom maar het project richt zich vooral op een 86-tal wat grotere soorten. Het zijn soorten die eenvoudig op naam te brengen zijn  met de een fraai uitgevoerd veldgidsje. Dat boekje is een paar euro te bestellen bij EIS (kenniscentrum voor insecten, Leiden), maar je kunt het ook gratis downloaden op www.eis-nederland.nl/veldtabellen.
Vind je dat allemaal te omslachtig, dan kun je ook gewoon je waarneming (mèt foto) op waarneming.nl invoeren als ‘wants spec.’, of een beroep doen op de kennis van de leden van de insectenwerkgroep KNNV Roosendaal, die altijd klaar staan om te helpen.
Iedereen die graag wandelt kan meedoen. Wij  streven ernaar om in elk geval westelijk Noord-Brabant op de (wantsen)kaart te zetten.

Om zoveel mogelijk  mensen in deze regio kennis te laten maken met het wantsenproject wordt op 8 april 2017 op de Kraaijenberg bij Bergen op Zoom een “Wantsendag” georganiseerd. Onder leiding van een bioloog van Naturalis Biodiversity Center(Leiden) leren de deelnemers wantsen zoeken, herkennen, fotograferen en op naam brengen. Bij voldoende interesse kunnen later vervolgsessies plaatsvinden in de vorm van determinatieavonden of lezingen in Bergen op Zoom en/of Roosendaal.
De wantsendag vindt plaats in het Bezoekerscentrum De Kraaijenberg, Fianestraat 21 te Bergen op Zoom, Er is parkeergelegenheid bij het bezoekerscentrum.
Het bezoekerscentrum is op 8 april open vanaf 9:30 uur. Bij aankomst is er koffie. 
De ochtend wordt begonnen met een inleiding om 10:00, waarna een korte uitstap op het Verdronken land van het Markiezaat wordt gemaakt.
Na de lunch (zelf eten meenemen, koffie/thee is aanwezig) gaan de deelnemers zelf aan de slag in het natuurgebied Kortenhoeff (tussen Hoogerheide en Huybergen).
Neem om zelf wantsen te vangen eventueel een witte paraplu en een stevige stok, of een schepnet mee!
Deelname aan de wantsendag is kosteloos. Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld, zodat we een inschatting kunnen maken van het aantal deelnemers.
 
 
Tot ziens op 8 april,
namens de insectenwerkgroep van de KNNV Vereniging voor Veldbiologie, afdeling Roosendaal.
 
 
Vera Vandenbulcke
Tel.: 06-20744417
e-mail: vera.vandenbulcke@home.nl

Organisatie: 
KNNV Vereniging veldbiologie, afdeling Roosendaal
Contact e-mailadres: 
vera.vandenbulcke@home.nl
Kosten: 
Gratis
Opmerkingen: 
Deelname aan de wantsendag is kosteloos. Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld, zodat we een inschatting kunnen maken van het aantal deelnemers.
Type activiteit: