ASVZ bosgroep aan het werk in Stoppelbergen voor Staatsbosbeheer

In januari 2014 is de ASVB bosgroep als proef gestart met werkzaamheden in het bosgebied Stoppelbergen in Ossendrecht. Stoppelbergen is eigendom van Staatsbosbeheer en maakt onderdeel uit van het Grenspark. De ASVB bosgroep bestaat uit mensen met een lichte verstandelijke beperking die graag buiten in de natuur werken. De volledige groep bestaat uit negen personen onder wie twee begeleiders, de werkmeesters Rob en Ruben. Zij sturen de groep aan en begeleiden het werk. Voorlopig is de bosgroep drie dagen per week aan het werk, maar dit kan in de toekomst nog verder worden uitgebreid.

De werkzaamheden waar de jongens en meisje de komende tijd mee bezig zijn, bestaan voornamelijk uit de afwerking van de randen van wandel-, ruiter- en beheerpaden. De paden zijn eind vorig jaar machinaal vrij geklepeld. Omdat dit met grote machines gebeurt, is het wenselijk dat daarna nog een detailafwerking plaatsvindt. Langs de paden moeten o.a. de beschadigde en scheef gereden boompjes, struiken en overhangende takken worden weggehaald. Dit om de paden voor gebruikers en hulpdiensten goed toegankelijk te maken. De groep werkt uitsluitend met handgereedschap zodat ze lekker fysiek bezig kunnen zijn en hun energie goed kwijt kunnen.

De grootste motivatie voor ASVZ om deze mensen in het bos te laten werken is het bieden van structuur en een fysieke uitdaging in een rustige (stressvrije) werkomgeving. Door het werk waar ze in het bos mee bezig zijn, zien ze direct resultaat (je ziet wat je doet). Dit levert een succeservaring op die goed is voor hun zelfvertrouwen. Tevens leren ze hierdoor zelfstandiger te werken en leren ze hoe gereedschappen gebruikt en onderhouden moeten worden. Verder is het belangrijk dat deze doelgroep een waardevolle toevoeging is voor de maatschappij door zinvol werk te doen. Naast fysiek bezig zijn, ontwikkelen ze zich door dit werk ook op sociaal gebied. Bij de twee werkmeesters Rob en Ruben kunnen de jongens en meisjes van de bosgroep onvoorwaardelijk terecht met vragen of problemen. Zij zijn het hele jaar hun vaste aanspreekpunt en begeleiders.

Het leukste werk vindt men het kappen en strippen van bomen. Dit levert direct zichtbaar resultaat op. Verder vinden ze het leuk om in contact te komen met de mensen uit de omgeving zoals wandelaars die dagelijks hun hond uitlaten. Ze maken een praatje en vragen toestemming om de hond een aai over de bol te mogen geven. Vaak krijgen ze van de bezoekers complimenten omdat ze de paden netjes vrij maken.
Minder leuk vinden ze het om met harde regen buiten te moeten werken. Gelukkig hebben ze dan als uitwijkmogelijkheid het voormalige beheerkantoortje van Staatsbosbeheer. Hier kunnen ze binnen in de werkruimte het dikker hout dat vrij is gekomen met de kliefmachine verkleinen en verwerken tot kachelhout. Verder mogen ze het beheerkantoortje gebruiken voor schaftgelegenheid.

Kortom, de bosgroep is erg enthousiast over de werkzaamheden en de locatie en vinden het tof dat ze gebruik mogen maken van dit voormalig onderkomen van Staatsbosbeheer. Een andere mooie bijkomstigheid voor de bosgroep is de relatief korte reisafstand van de basis Halsteren naar Stoppelbergen. Het voordeel van de samenwerking met de ASVB bosgroep is- (buiten het feit dat het maatschappelijk verantwoord is) - dat beide partijen er voordeel bij hebben, namelijk dat Staatsbosbeheer faciliteert in het onderkomen en de bossen beschikbaar stelt om in te werken. De ASVB bosgroep zorgt er als tegenprestatie voor dat o.a. de paden weer goed toegankelijk worden. In de toekomst zijn eventueel ook andere beheertaken mogelijk, zoals exotenbestrijding.
De bosgroep is voorlopig (het komende half jaar) in Stoppelbergen aan het werk. Daarna wordt de samenwerking geëvalueerd en gekeken of de samenwerking voor beide partijen het gewenste resultaat op heeft geleverd.


Tekst : P. van Laerhoven – Staatsbosbeheer