Dag van de Stilte 2018

In april 2018 werd Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide omgedoopt tot Grenspark Kalmthoutse Heide. Dit park is een groot aaneengesloten en grensoverschrijdend stiltegebied. Terwijl de Nederlandse zijde al eerder als stiltegebied was benoemd, kreeg in oktober 2016 ook het Vlaamse gebied dit kwaliteitslabel. Deze bekroning werd gevierd met tal van activiteiten waarbij elke bezoeker uitgenodigd werd om stilte en natuur te beleven op een ‘eigenste manier’.
Op 28 oktober 2018 organiseren we opnieuw een stiltedag!  Die dag wordt ‘de tijd terug gezet’. Tijd voor onthaasting, bezinning en stilte die Grenspark Kalmthoutse Heide ons biedt. Tijd ook voor genieten , verkennen en beleven van de natuur binnen dit prachtige gebied!
De activiteiten van dit jaar vinden allemaal plaats op 28 oktober aan Vlaamse zijde van het Grenspark, m.n. in en om De Vroente, Putsesteenweg 129 - 2920 Kalmthout.

Let op: Zondag 28 oktober 2018 wordt de klok een uur teruggedraaid vanwege de wintertijd! Hou hier rekening mee!

1. Ochtendwandeling in de Kalmthoutse Heide
- Vertrek: De Ster, 2920 Kalmthout (kruising Kastanjedreef/Frans Raatsstraat/Verbindingsstraat)
- Van: 7u00 tot 9u30
- Prijs: gratis, vooraf aanmelden is niet nodig
- Vergeet niet: aangepaste kledij, laarzen bij regenweer
Voor zonsopgang wandelen we door een van de mooiste stukjes van de Kalmthoutse Heide met aandacht voor de fauna en flora. Georganiseerd door Natuurpunt Noorderkempen en Nareka. Nareka is een groep van een 60-tal enthousiaste natuurgidsen die wandelingen (op maat) begeleiden in Kalmthout en omgeving. Zie ook: www.nareka.be - info: chrisvandersypt@skynet.be

2. Speurtocht naar vogels in de Kalmthoutse Heide
- Vertrek: 8u00 aan trektelpost Muggepiske op de Verbindingsstraat te 2920 Kalmthout
- Van: 8u00 tot 12u00
- Gids: Jos Jacobs
- Prijs: gratis, vooraf aanmelden is niet nodig
- Vergeet niet: aangepaste kledij, laarzen bij regenweer en neem desgewenst wat te eten en drinken mee.
Overal in Europa zijn vogelliefhebbers op zoek naar overtrekkende vogels op honderden trektelposten. Vanop de trektelpost van Natuurpunt Noorderkempen speuren we de lucht af op zoek naar ...
Georganiseerd door Natuurpunt Noorderkempen en Nareka. Nareka is een groep van een 60-tal enthousiaste natuurgidsen die wandelingen (op maat) begeleiden in Kalmthout en omgeving. Zie ook: www.nareka.be - info: chrisvandersypt@skynet.be

3. Wandeling met taijiquan
- Vertrek: De Vroente, Putsesteenweg 129, te 2920 Kalmthout
- Start: Van 10u00 – 12u00 
- Begeleiding: Diedt Ribbens
- Prijs: gratis.
- Aanmelding niet nodig
We maken een wandeling door het Stiltegebied en stoppen op enkele mooie plekjes om enkele oefeningen te doen.
Bij het oefenen gaan we op zoek naar de stilte binnen in onszelf. We geven aandacht aan onze bewegingen, we concentreren ons op onze houding... dieper bewustzijn geeft een grotere kans om deze stilte te ervaren.

4. Yoga bij - OM -
- Locatie: yogaruimte, holistisch centrum -OM-, Frans Raatsstraat 116, te 2920 Kalmthout
- Start: inloop vanaf 10u00 (aansluitend aan de ochtendwandeling) yogales: 10u15 – 11u45 - Begeleiding: Pieter Van der Stighelen
- Prijs: gratis/max. 10 personen
- Aanmelding noodzakelijk via: info@holistisch-centrum-om.be
In de yogaruimte van het holistisch centrum -OM- zal voor de ‘Dag van de Stilte’ een yoga-initiatieles gegeven worden door Pieter Van der Stighelen voor maximaal 10 personen. De yogales duurt 90 minuten. Het holistisch centrum -OM- bevindt zich naast de ingang van het natuurgebied (de Ster - kruispunt Frans Raatsstraat - Kastanjedreef).
De yogales is gericht op het bereiken van innerlijke stilte en rust. Ze is voor iedereen toegankelijk. Ervaring is niet nodig. Alle benodigdheden zoals matjes e.d. zijn aanwezig, er wordt ook yogi tea voorzien. De inschrijvingen zijn beperkt tot 10 deelnemers, aanmelden kan via info@holistisch-centrum-om.be.

5. Stiltemeditatie bij - OM
- Locatie: yogaruimte, holistisch centrum -OM-, Frans Raatsstraat 116, te 2920 Kalmthout
- Start: inloop vanaf 12u30 (aansluitend aan de speurtocht naar vogels of aan de yoga) meditatie: 12u30 – 13u30
- Begeleiding: Inge Bos
- Prijs: gratis/max. 16 personen
- Aanmelding noodzakelijk via: info@holistisch-centrum-om.be
In de yogaruimte van het holistisch centrum -OM- zal voor de ‘Dag van de Stilte’ vanaf 12:30 uur een stiltemeditatie doorgaan begeleid door Inge Bos ofwel in dezelfde ruimte ofwel buiten afhankelijk van het weer. We ronden af om 13.30 uur. 
Het holistisch centrum -OM- bevindt zich naast de ingang van het natuurgebied (de Ster - kruispunt Frans Raatsstraat - Kastanjedreef). Ervaring is niet nodig. Alle benodigdheden zoals kussens en matjes e.d. zijn aanwezig, er wordt ook yogi tea voorzien.  De inschrijvingen zijn beperkt tot 16 deelnemers, aanmelden kan via info@holistisch-centrum-om.be.

6. Jublileumwandeling - 50 jaar Kalmthoutse Heide
- Vertrek: Dienst Toerisme Kalmthout, Putsesteenweg 131, te 2920 Kalmthout
- Van: 14u00 tot 16u30 (5 km)
- Prijs: Gratis.
- Vooraf aanmelden bij Dienst Toerisme Kalmthout, toerisme@kalmthout.be of 03/666 61 01
- Vergeet niet: aangepaste kledij, laarzen bij regenweer
De bescherming en het beheer van de Kalmthoutse Heide begon 50 jaar geleden. Ter gelegenheid van deze viering is een speciale themawandeling uitgewerkt. Je volgt de gids tot in het hartje van de Kalmthoutse Heide. De rondleiding is allesomvattend. Zowel het ontstaan als het beheer van de natuur komt aan bod, het economische en het recreatieve aspect van de hei, de heideboertjes, de turfwinning, de zandwinning, de landgoederen, de oorlogen, de schilders, de toeristen, …

7. Avondstiltewandeling in de Kalmthoutse Heide
- Vertrek: stipt om 19u30 aan De Vroente, Putsesteenweg 129, te 2920 Kalmthout
- Van: 19u30 tot +/- 21u30
- Gids: Patrick Fasseur
- Prijs: gratis, vooraf aanmelden is niet nodig
- Vergeet niet: aangepaste kledij, wandelschoenen of laarzen bij regenweer, zaklamp (enkel te gebruiken in nood)
- info: peter.noben@vlaanderen.be
Deze avondstiltewandeling laat je genieten van de rust en stilte in het natuurreservaat Grenspark Kalmthoutse Heide. We houden een rustig wandeltempo aan. De maan en de sterren vergezellen ons op onze tocht. Voor aanvang van de wandeling is er een woord uitleg over de afnemende maan en een korte terugblik op de afgelopen week, waarin we volle maan hebben gehad. We nemen de tijd om contact te maken met de natuur en de omgeving.