Honden aan de lijn in de kwetsbare natuur

Heerlijk met de hond wandelen in de natuur is ontspannend. In de kwetsbare natuur zijn hier wel regels voor en moeten de honden aan de lijn, want loslopende honden in kwetsbare natuur kunnen vervelende gevolgen hebben voor de dieren.

 
Verstoring voorkomen
Vogels die hun nest op de grond hebben, maar ook reeën, konijnen, hazen en hagedissen, kunnen door loslopende honden worden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat de jongen verhongeren of de eieren niet uitkomen. Voor jagende vogels en dieren is het dan ook eenvoudig om de eieren of de kuikens te roven. Een rennende hond ziet er voor deze dieren dreigend uit. Om te voorkomen dat ze verstoord worden, moeten honden dus aan de lijn, zeker in de broedtijd. Helaas vinden onze boswachters nog steeds aangevallen reeën in de natuurgebieden, die de aanval meestal niet overleven.
 
Tekst: Staatsbosbeheer

Als alternatief zijn er de losloopgebieden voor honden
Rondom het Grenspark zijn er verschillende gebieden waar dit mogelijk is:
in Kalmthout tussen de Kinderwelzijnstraat en de parking van de Kalmthoutse Heide, in de Noordpolder van Ossendrecht, in het Moretusbos in Putte en nu ook in Putte aan de Oude Postbaan.
Kijk op http://www.grensparkzk.be/honden-mee