Mennen

Essen heeft er een toeristische troef bij, de Grensroute voor ruiters en menners

Ontdek Essen met paard en koets 
Met een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsknooppunten is Essen een paradijs om te voet of met de fiets te verkennen. Vanaf mei 2016 is er een nieuwe troef bijgekomen, de ‘Grensroute’ voor ruiters en menners. Het was de Essense Aanspanning vzw die in samenwerking met de gemeente aan de kar trok om dit project op poten te zetten, Toerisme Provincie Antwerpen subsidieerde mee voor de realisatie van het project.

Drie lussen vormen één grote grensroute
De drie lussen van de grensroute (blauwe lus Horendonk, oranje lus Heikant/Hoek en groene lus Wildert/Grenspark) bevinden zich voornamelijk op Essens grondgebied met enkele overlappingen in Kalmthout en Nederland. Verbindingswegen koppelen de routes aan elkaar zodat je één grote toer kan maken. Via de groene lus kan je ook een stukje van het Grenspark ontdekken, deze lus voert je door het bos van Groenendries, door de Verbindingsstraat en langs het Stappersven richting Wildertse Duintjes. Andere natuurgebieden die worden aangedaan zijn de Horendonkse bossen en de noordkant van domein Hemelrijk. Onderweg kan je halt houden aan maneges, horecagelegenheden, musea en zelfs met je paard blijven overnachten in een van de hoeves of B&B’s. De routes zijn goed aangegeven door bordjes met routenummers en de pijlen duiden de richting aan.

Officiële opening van de Grensroute op 8 mei 2016
Op zondag 8 mei werd de ‘Grensroute’ geopend, met eerst een officieel woordje door Schepen Brigitte Quick en coördinator Mark van Geldorp van de Essense Aanspanning. Daarna werd een stukje van de route  ingereden door enkele ruiters en een groot aantal menners, waarbij de genodigden konden plaats nemen in de rijtuigen.

Praktische routekaart te koop
Er is een praktische routekaart te koop voor 5,00 euro in VVV De Tasberg te Essen en in de maneges, horeca en logies die op de route liggen.

www.vvvessen.beinfo@vvvessen.be