Minder mobiel

Ook wie minder goed te been is, wil graag van de natuur kunnen genieten. En dat kan in het Grenspark.
Er zijn 2 semi-verharde paden voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
Een pad start aan toegangspoort De Vroente in Kalmthout; dit toegankelijk wandelpad 'Klein Zwitserland' loopt via de Withoefse Heide. Onderweg treft u een aangepaste picknicktafel aan.
Een ander semi-verhard pad start aan toegangspoort Ravenhof/Moretusbos in Putte/Stabroek. Dit pad leidt u door de oude kasteeltuin.

Wie toch liever echt het zanderige bos intrekt, kan gratis een wombat (of alle-terrein-rolstoel) lenen. Inmiddels is het Grenspark in het bezit van vier 'WOMBATS': robuuste rolstoelen die geschikt zijn voor zandpaden. Op verschillende plaatsen rond het park worden deze Wombats gratis ter beschikking gesteld (in ruil voor een identiteitskaart).

Een wombat reserveren doet u bij:
Dienst Toerisme Kalmthout, Putsesteenweg 131, Kalmthout (00-32)-(0)3 666.61.01. E-mail: toerisme@kalmthout.be

De Volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen, Ossendrecht (00-31) - (0)164 67.25.46. Email: info@devolksabdij.nl
Opgelet: Een wombat rijdt goed op bospaden maar in het mulle zand is wat meer kracht nodig.

Sinds kort beschikt De Vroente over een ‘Cadweazle’.  De Cadweazle is een elektrisch aangedreven rolstoel die zeer stabiel is en niet sneller dan 6 km/uur kan rijden. Oneffenheden en boomwortels op het pad vormen geen probleem voor deze rolstoel. Hij is voorzien van een driepuntsgordel en voetenriem die gebruikt kunnen worden indien dit nodig zou zijn voor de rolstoelgebruiker.

We stellen de rolstoel ter beschikking voor mensen met een fysieke beperking. Ook personen die omwille van een ernstige ziekte of ouderdom verzwakt zijn, en zich niet meer zelfstandig kunnen verplaatsen. Kinderen en jongeren met een fysieke beperking mogen, mits onder begeleiding van een volwassene, eveneens de heide ontdekken met behulp van de Cadweazle. Je kan genieten van het mooie zicht op het ven de Putse Moer, een ritje over een zandvlakte maken, en het panorama bij de brandtoren aanschouwen. De rolstoelgebruiker kan samen met familie of vrienden op wandeltempo de Kalmthoutse Heide bezoeken. Het traject is 4,1 km lang, een kijkje nemen op een zandvlakte niet meegerekend.

Personen met een fysieke beperking kunnen de Cadweazle vooraf reserveren. Het gebruik ervan is gratis, maar pas na het invullen en ondertekenen van een gebruikersovereenkomst. Tijdens de weekdagen kan hij gereserveerd worden tussen 9:00 uur en 16:30 uur. In het weekend tussen 14:00 uur en 16:30 uur. In samenspraak met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de brandweer van Kalmthout is omwille van veiligheidsredenen een vast traject uitgestippeld waar je met de Cadweazle mag rijden.

De elektrische terreinrolstoel reserveren doet u bij:
www.devroente.be
De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout. 
devroente.omgeving@vlaanderen.be - Tel: 03 620 18 30
Vooraf reserveren is noodzakelijk!

Aan De Vroente zijn ook speciale parkings voorzien en het centrum is rolstoelvriendelijk ingericht en beschikt over een aangepast toilet.
Verder werd op alle picknickplaatsen in het Grenspark een tafel voorzien die ook geschikt gemaakt is voor een rolstoel. En bij de bouw van de vroegere geitenstal op Kortenhoeff (Huijbergen, NL) werd ervoor gezorgd dat de stal toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Meer nog, Staatsbosbeheer en het Grenspark, hebben ervoor gezorgd dat er een dusdanige ingang gemaakt is in het raster, dat rolstoelgebruikers ook het gebied kunnen inrijden. Sinds oktober 2010 zitten er geen geiten meer in het gebied.