Natuurbeheer door libelhamelclub

Kom, kom … Oekedoelekes kom!

Op 6 februari en 6 maart jl. gingen de Donderbolken (kinderen van 11-12 jaar) van de Libelhamelclub (natuurclub voor kinderen) daadwerkelijk meehelpen aan het beheer van hun geliefde Kalmthoutse Heide. Met de lente in het verschiet, wilden ze de rugstreeppad een handje helpen.
 
Deze kleine pad ontwaakt uit haar winterslaap bij de eerste lentewarmte. Zij zoekt ondiep water op om zich voort te planten en overdag verschuilt zij zich in het zand. Op veel plekken geraakt het open zand overwoekerd door grijs kronkelsteeltje, zodat de rugstreeppad zich niet meer kan ingraven.
Jan: “Wij doen hier grijs kronkelsteeltje weg, een soort mos dat zijn naam niet gestolen heeft. Het is slecht voor de rugstreeppad. Het komt uit de Verenigde Staten en is met tanks naar hier gekomen. We kieperen het mos ook weg, en zo komt er een nieuwe duin.”
Fien en Ellen: “Wij zijn met de Donderbolken slecht mos aan het weg doen voor de kleine beestjes, waaronder oekedoelekes. Dat zijn dikkopjes, die worden later kikkers of padden.”
 
De Donderbolken deden mooie ontdekkingen tijdens hun werkzaamheden. Zo vonden zij  o.m. prachtige bekermossen, die zij prompt ‘vuvuzela-mos’ doopten omwille van de gelijkenis met het blaasinstrument van voetbalfans.

Telkens wanneer ze naar de heide gaan, lopen ze nu langs “hun” plekje om te kijken welke dieren daar actief zijn. Want naast de rugstreeppadden, profiteren ook solitaire bijen, zandloopkevers, spinnen- en rupsendoders van het zandige milieu.

Tekst: H. Lauriks en de Donderbolken