Aanleg van mountainbike-routes Grenspark

Datum: 
maandag 10 december 2018

In het Grenspark Kalmthoutse Heide wordt gewerkt aan een eerste mountainbike (MTB)-route. Deze komt in de gebieden Stoppelbergen en Wildernissen in nauwe samenspraak met de terreineigenaren Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, dit in de Nederlandse gemeente Woensdrecht. De route is uiterlijk begin 2019 gereed.
De route wordt onderdeel van een uitgebreider netwerk met meerdere van deze routelussen, verbonden door een grensoverschrijdende verbindingsroute. Deze volgen in de loop van 2019.
 
Toegankelijkheid
Tot medio februari is de MTB-route Stoppelbergen-Wildernissen slechts beperkt toegankelijk. Op de reeds afgewerkte stukken waar palen met MTB-bordjes staan, mogen al uitsluitend mountainbikers rijden. De paadjes waar nog verbodsborden en linten hangen, zijn nog niet toegankelijk. Hiervoor vragen we om nog even geduld te hebben.
 
Waarom vaste MTB-routes?
Naast deze route komen er in 2019 nog meer vaste MTB-routes in het Grenspark in de gebieden Abdijbossen (Volksabdij) in Ossendrecht en Staartse Heide (en Duinen) in Huijbergen.
Het worden uitdagende routes voor mountainbikers met single-tracks.Single-tracks zijn paden van ongeveer 80 cm breed die in 1 richting worden bereden, zeer aantrekkelijk om op te mountainbiken, met bochten en hoogteverschillen. De routes worden ook goed berijdbaar in het natte seizoen en worden onderhouden.
 
Aan de Vlaamse zijde van het Grenspark en tussen de routes aan Nederlandse zijde komen MTB-verbindingen.
De routes komen op plekken waar de natuur minder kwetsbaar is en mijden gebieden waar de natuur de recreatiedruk niet aankan. Op deze manier kunnen recreanten genieten in het gebied én beschermen we de natuur waar het nodig is. Op dit moment wordt er overal, dwars door het gebied gereden, daardoor staat de natuur onder druk. Ook neemt overlast tussen mountainbikers, wandelaars en ruiters toe. De huidige situatie is niet houdbaar. Daarom scheiden we de nieuwe mountainbikeroutes zoveel mogelijk van bestaande wandel- en ruiterroutes. Wandelaars kunnen gebruik maken van een zeer mooi aanbod aan wandelpaden in het Grenspark, voor ruiters zijn er gemarkeerde ruiterpaden. In de toekomst willen we ook de ruiterroutes nog uitbreiden, zo krijgen we een mooi aanbod voor iedere recreant.


Voorlopige routekaart Stoppelbergen-Wildernissen – Putte – Ossendrecht NL


Voorlopige overzichtskaart MTB lussen (rood, blauw en groen) en verbindingsroutes (geel)
 
Meer info via info@grenspark.be