Demonstratiemiddag CaRe-Lands: Koolstofreductie door Natuurgebieden

Datum: 
vrijdag 20 maart 2015

Het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide werkte de voorbije jaren mee in het INTERREG 2 Zeeën project: CaRe-Lands (Carbon Reduction in Nature and Landscape Area’s). Dit project had tot doel om de kennis te vergroten rond de mogelijkheden voor natuurgebieden en landschappen om hun koolstofuitstoot terug te dringen. We doen dit samen met 7 Nederlandse, Belgische en Engelse partnerorganisaties. Met het Grenspark hebben wij ons gefocust op de denkpistes rond natuurbeheer en het gebruik van de hieruit vrijkomende biomassa.

Tijdens de demonstratiemiddag op 20 maaart 2015 werd voorgesteld wat er rond dit thema aan kennis is vergaard, wat nu reeds gebeurt bij de partnerorganisaties en wat de toekomstmogelijkheden zijn. De middag begon binnen met een presentatie van studiebureau De Natuurmakelaar over de legale randvoorwaarden rond het transport en het gebruik van biomassa over de grens heen.

Daarna volgde een demonstratie van Natuurpunt, met hun compostkeerder, welke gebruikt wordt om beheerresten efficiënt om te vormen tot compost, wat dan weer zijn afzet vindt in de landbouwsector. Natuurmonumenten verzorgde, samen met hun leverancier, een toonmoment van de bestaande elektrische beheermachines (kettingzaag, telescopische zaag, heggenschaar, snoeischaar) en de mogelijkheden daarvan. De middag werd afgesloten door REScoop.be, welke ons een overzicht gaven van de verschillende, bestaande coöperatieven rond biomassa en de motivatie voor het oprichten ervan.

Met een 25-tal belangstellenden vanuit alle invalshoeken (vrijwilligers, partnerorganisaties, privé-eigenaars, agro- en groenindustrie) werd deze toch gespecialiseerde materie goed ontvangen. Uit de contacten achteraf blijkt ook dat een toekomstproject rond dit thema wel mogelijk is.

U kan de presentaties hier downloaden:
Regelgeving Biomassa door De Natuurmakelaar
Coöperatieve rond Biomassa - REScoop.be

Links:
De Natuurmakelaar – Presentatie Regelgeving biomassa
Natuurpunt – demonstratie compostkeerder
Schenk Tuinmachines – demonstratie elektrische natuurbeheermachines
REScoop.be – Presentatie Coöperatieve rond biomassaMeer info: Grenspark - c.bonte@grensparkzk.be- +32 3 667 64 98