Heidehaantje slaat weer toe

Larve van Heidehaantje

De vele wandelaars die in dit seizoen de heide in al zijn pracht komen bewonderen, zullen moeten constateren dat de heide er dit jaar daarom niet zo mooi bij ligt.
Eens in de paar jaar is het weer zover, dan is plaatselijk het heidehaantje massaal aanwezig en komt de struikhei nauwelijks tot bloei. Ook in 2013 is het weer raak. Het valt op dat we plaatselijk helemaal bruine heidevelden zien, terwijl deze nu normaal in bloei horen te staan.
De oorzaak ligt dus bij het heidehaantje, een kevertje van 5 tot 7 millimeter groot, waarvan de larven de blaadjes van de heidestruik leegzuigen. Hierdoor kunnen planten geen water meer opnemen, sterven af en kleuren vervolgens bruin. De larven verpoppen zich in de grond waarna ze in het voorjaar als kever weer uitkomen. Gemiddeld 1 maal per 4 tot 6 jaar bouwt de populatie zich op en wordt dan een plaag waardoor over flinke oppervlaktes de heide wordt aangetast en daarna veelal afsterft.
Het heidehaantje is inheems en de problemen met dit beestje deden zich ook in het verleden vaak voor. Wel is er een trend waar te nemen dat de plagen elkaar sneller opvolgen. De mogelijke oorzaak hiervan ligt bij de grotere stikstofneerslag vanuit landbouw en verkeer. Na de brand van 2011 is dit opnieuw een tegenslag voor het herstel van de heide.

Heidehaantje als kever