Grazers worden ingezet als natuurbeheerders

In het nieuwe raster van Natuurpunt langs de Verbindingsstraat lopen nu schapen in het herstelde duinlandschap. Zij zullen er voornamelijk voor moeten zorgen dat de jonge Amerikaanse vogelkers geen kans krijgt om te groeien.
In het raster, vlak naast het Stappersven waar de schapen vroeger stonden, zit hun werk erop. Hier hebben ze de dominantie van pijpenstrootjes op de meeste plaatsen wat doorbroken en komt er een nieuwe fase met runderbegrazing. 

Op 28 mei zijn ook de runderen gearriveerd. Veehouder Luc van Wezel uit Essen-Hoek bracht zijn kudde Hereford koeien in een folkloristische stoet over de weg langs de Verbindingsstraat naar de Kalmthoutse Heide, zoals het ongeveer 70 jaar geleden ook gebeurde.

De Hereford runderen hebben een rustig karakter, waardoor ze makkelijk in natuurgebieden ingezet kunnen worden en waar ze zich prima thuis voelen. Hereford runderen grazen het liefst in gebieden met structuurhoudende grassen en planten, en hebben een voorkeur voor schrale en voedselarme grassen. Door deze eigenheid aan dat ras was Luc al geruime tijd op zoek naar een dichtstbijzijnd natuurgebied om er zijn koeien te laten grazen. De runderen zullen de dichte mostapijten terug openbreken, zodat de kiem- en pioniersplanten weer volop kans krijgen.


Tekst: Natuurpunt