Ontvangst van kleine Vlaamse boseigenaren

Op zaterdag 23 september werd een groep van 44 boseigenaren ontvangen die allen lid zijn van Bosgroep Antwerpen. Na ontvangst met koffie en wat lekkers, volgde een korte presentatie over het Grenspark, deze diende als inleiding. Vervolgens reed de bus met ons richting Huijbergen, hier stond Fred Severin ons op te wachten. De groep werd opgesplitst in tweeën. Fred en ik leidden allebei een groep. Tot 13 uur kregen we de tijd om het bosbeheer dat Staatsbosbeheer voert op de Staartse Duinen toe te lichten.

Tijdens de excursie kregen de deelnemers de kans om vragen te stellen en daar werd ‘gretig’ gebruik van gemaakt. En dan in één keer horen we een deelnemer roepen: “een slang!!!” Dus snel er naartoe, en nog net voordat de gladde slang verdween in het bos, kon ze opgepakt en daarna gefotografeerd worden. Het was de eerste waarneming van een gladde slang op de Staartse Duinen bij Staatsbosbeheer. Een primeur voor de deelnemers aan de excursie.

De picknick werd gehouden op de Rommenshoef om dan in de namiddag het Helvex-project bij Natuurpunt te gaan bezoeken. Hier was André D’Hoine van de partij. Natuurlijk maakte het herstel van de landduinen heel wat reacties los bij de boseigenaren. Maar toch hadden ze begrip voor de plaatselijke situatie en het hoger belang, namelijk de Natura2000 doelstellingen.
Tot slot werd de dag in De Vroente afgesloten met een drankje.
 

Tekst: Ignace Ledegen – Grenspark
Foto's Martine Van Goethem