Poortfietslus Essen - 34 km

Hemelrijk - Landelijk

 

Vertrek: De Tasberg/ Hemelrijk
Adres: Moerkantsebaan 50, 2910 Essen, België
Knp: 22-23-82-58-70-80-89-37-30-81-24-14-23-22-Ri 29
 
Je start deze fietsroute bij de toegangspoort ‘Hemelrijk’ aan VVV De Tasberg in Essen.
De Tasberg is gelegen naast De Kiekenhoeve, een voormalige hoeve van de Abdij van Tonger­lo, die nu dienst doet als restaurant. De andere buur is Het Karrenmuseum, waar naast een grote collectie karren ook nog een oud turfhuisje te bezichtigen is.
De route zorgt voor een steeds wisselend landschap van bossen en landbouwgebied. Je fietst vanuit het centrum van Essen, langs het park Paters Redemptoristen (Knp23) naar Wildert. Voorbij het dorp passeer je de Bakkersmolen, de jongste windmolen van Vlaanderen. Samen met het stoom­museum en de tuffende stoomtrein, waarin je in de zomer­maanden op zondag een ritje kunt maken, is het zeker de moeite om hier even een fietspauze in te lassen.

Tussen knooppunt 80 en 89 fiets je over de Verbindingsstraat, hier fiets je dwars door De Kalmthoutse Heide. Je fietst langs bossen, vennen en open heidevlaktes. Met een beetje geluk zie je de schapen en runderen grazen. Tussen 2015 en 2018 zal het landschap in de Nolse Duinen een facelift krijgen met behulp van Europese subsidie. De vele duinen die momenteel onder een deken van dennen zitten, zullen in verschillende fasen terug open gemaakt worden met behoud van vele bosjes en karakterbomen. Hierdoor worden de duinen terug zichtbaar van op de Verbindingsstraat en zal het weidse landschap van de Kalmthoutse heide nog mooier worden.

Rijd je van Huijbergen (Knp37) terug richting Essen dan kom je in landbouwgebied. Naast de vele kleine landschap­selementen en trage wegen is de aanwezigheid van de turf­vaart typisch voor deze streek. De turfvaart ligt op een rug in het landschap door het aanbrengen van het uitgegraven zand op de oevers, de ontginning van het veen er rond en het verder inklinken van de grond vanwege de gewijzigde grond­waterstand.