Poortfietslus Kalmthout - 27 km

De Vroente - Natuur


 
Vertrek: De Vroente
Adres: Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout, België
Knp: 25-80-70-71-75-72-27-73-74-79-81 -Ri 25
 
Deze route vertrekt bij de toegangspoort ‘De Vroente’, op de parking van de Kalmthoutse Heide waar het bezoekersge­bouw met de Dienst Toerisme, het Natuur Educatief Centrum en het Bijenteeltmuseum gevestigd is. Je fietst eerst over een heuvelachtig grindpad door de oostelijke bosrand van het Grenspark. Tussen de loof- en dennenbomen voelen de havik, de kuifmees, de zwarte specht en de eekhoorn zich thuis.
In de boomrijke Kastanjedreef (Knp25) vinden we het histori­sche landgoed De Markgraaf. In dit domein werd aanvanke­lijk turf ontgonnen. Aansluitend van 1650 tot 1750 kweekte de pastorij van Kalmthout er hun vis. Nu vinden we hier heel wat vochtige graslanden, vaak rijk aan ganzen, terwijl aan de bosrand wel eens een ree durft komen grazen.
Van hier­uit fiets je verder naar De Ster (Knp80) waar verschillende wandelpaden het natuurgebied in leiden.
Eens je verderop de fietstunnel bij de viaduct gepas­seerd bent, nader je de weilanden en de wijk van De Greef (Knp70), genaamd naar de oude abdijhoeve van Tongerlo. Achter de Turfvaartlaan loopt de oude turfvaart of Nolse Vaart. Die verbond vroeger het Stappersven met de Roosen­daalse vaart. Zo kon de turf vanuit de Kalmthoutse Heide naar Roosendaal vervoerd worden. De turfvaart vormt de grens tussen Kalmthout en Essen.
Na het open landschap van de Zwanenberg (Knp71) bereik je de akkers van Kruisbos. Hier kan je regelmatig een kievit spotten. Na een aangenaam ritje door het dorpscentrum vormt het landelijke Heikant (Knp72) de verbinding met het residentieel parkbos Dennendael, waar riante villa’s pronken in de schaduw van oude bomen (Knp74). Na even langs het station van Heide te passeren, rijd je dan door de Withoefse Heide, terug naar De Vroente.