Poortfietslus Stabroek - 28 km

Ravenhof/Moretusbos - Cultureel erfgoed

Vertrek: Ravenhof/Moretusbos
Adres: Oud Broek 4, 2940 Stabroek, België
Knp:  84-02-81-79-85-17-18-60-24-56-83-01-84– Ravenhof
  
Je start deze fietsroute bij de toegangspoort ‘Raven­hof/Moretusbos’ in Putte (Knp84). Een poort liggend op de grens van België en Neder­land van waaruit je de cultuurverschillen beleeft en proeft. Vanuit deze poort geniet je van het prachtige landgoed Moretusbos aangelegd door de jonker Moretus in de 18e eeuw. Je voelt je vorstelijk als je bij het, in Nederland gelegen, theehuisje ‘de Gloriëtte’ staat en uitkijkt op het kasteel Ravenhof, dat zich bevindt op Belgisch grondgebied.
Je start door de BE-NL grens te volgen die dwars door het centrum van Putte (Knp 02) snijdt. Je volgt de grens langs de Grensstraat tot in Heide.
Verderop ontdek je het Mastenbos met zijn loopgraven en bunkers uit de eerste wereldoorlog en kan je genieten van de rust in het Elsenbos.

Terug in Stabroek ervaar je met deze fietsroute de overgang van de zandige, bosrijke Kempen, naar de natte polder met de weidse uitzichten. In de Stabroekse en Berendrechtse polder ontmoet je die openheid (Knp17).
Je maakt kennis met natuurgebieden Kraaienberg, Ruige Heide (Knp18) en Stoppelbergen.

De Brabantse Wal is boeiend met de abrupte overgang van de lager gelegen zeekleipolders naar de hoger gelegen zand­gronden.
Deze fietsroute laat je ook pareltjes ontdekken op de over­gang van stedelijk en industriegebied naar het landelijk buitengebied.
Zo kom je nog het Oorlogsmuseum in Ossendrecht en het Joodse kerkhof in Putte tegen.