Poortfietslus Woensdrecht - 35 km

De Volksabdij - Brabantse Wal
 

Vertrek: De Volksabdij/Abdijbossen
Adres: Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan 199, 4641 RM Ossendrecht, Nederland
Knp: 38-56-24-51-23-34-22-52-21-32-78-31-30-37-36-38 - De Volksabdij
 
Deze route laat je kennis maken met het Brabantse Walhalla voor fietsliefhebbers.
Beleef de aardkundige waarden en diversiteit van het landschap de Brabantse Wal. Die wal is een opvallende steilrand, de overgang van het hoge Brabantse zand naar de lagere polders. Met onverwachte hoogteverschillen en mooie panorama’s. Hoog en laag, zoet en zout, nat en droog, arm en rijk, alles ligt hier op korte afstand bij elkaar. Bovenop vinden we bos, hei en vennen en beneden groeien de aardappels en grazen de koeien.

Maar ook het verhaal van de Slag om de Schelde: één van de grootste gevechten in de tweede wereldoorlog. Tijdens de fietsroute is het klimmen en dalen. Je hebt schitterende uitzichten vanaf de Brabantse Wal op de lager gelegen Noordpolder. Je komt op, onder en langs de wal en langs bezienswaardigheden uit de tweede wereldoorlog.
Je start deze fietsroute vanaf de toegangspoort ‘De Volksabdij’ te Ossendrecht, midden in de abdijbossen met heide en vennen. Bij deze poort staan we op de rand van de Brabantse Wal. Langs het recent heringerichte natuurgebied Jagersrust (Knp38), fiets je naar Kortenhoeff (Knp36), wat de uitzonderlijke status heeft van Beschermd Natuurmonument. Na een tocht langs de Wouwse Plantage, kom je dan uit in de polders (Knp32) alvorens terug aan De Volksabdij te eindigen.