Verlegging GR-route door het Grenspark

De raad van bestuur van GR (Grote Routepaden) heeft zich onlangs gebogen over het huidige tracé van de GR 5 die wandelaars leidt van HOEK VAN HOLLAND naar NICE (of vice versa). Er zullen verschillende aanpassingen gebeuren in heel Vlaanderen.
 
Reden: verschillende stukken zijn ondertussen te druk geworden vanwege de toenemende verkeersdrukte, verkavelingsdrift enzovoort. Het is de bedoeling om de mensen die zo'n lange tocht aanvatten toch in de eerste plaats het moois van de streek laten zien, en ten tweede hen vooral te laten stappen langs zo rustig mogelijke wegen.
 
De oude GR 5 liep in Essen vooral langs straten, en er werd gekozen om de vernieuwde route te laten binnenkomen in het landelijke Essen Hoek en niet meer aan de quarantainestallen vlakbij de spoorlijn 12. De troef daar is de landelijke rust, de uitgestrekte velden. Bovendien loopt de route dan een veel groter stuk door de Kalmthoutse Heide. Voor de wandelaars met hond (die niet door het raster mogen wandelen) zal een niet bewegwijzerd, maar wel beschreven alternatief worden opgenomen in de nieuwe topogids die binnenkort zal verschijnen.
 
Tekst: Michel Quaeyhaegens – GR-medewerker