Waarnemingen veenmol rondom de Kleine Meer

Monitorders van het Grenspark doen soms onverwachte ontdekkingen tijdens hun rondes. Zo stuitten begin mei 2 monitorders, Ruben en Bart Foquet, op een veenmol tijdens hun zoektocht naar sprinkhanen. Voor het Grenspark waren nog maar enkele oudere waarnemingen bekend voor deze soort.

De veenmol is met een lengte tot 5 centimeter één van de grootste insecten die in West-Europa voorkomt. In Nederland en België is de soort vrij zeldzaam en zelfs beschermd.
Het uiterlijk van de veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa) is ongewoon; een krekelachtig achterlijf met twee uitsteeksels die dienen als tastorgaan en niet gebruikt kunnen worden om te steken. Onmiskenbaar is de sterk gepantserde voorzijde en dan met name de grote krachtige voorpoten met de opvallende klauwen. De vleugels hebben, als ze in rust gevouwen zijn, iets weg van een doorn op het midden van de rug. De schenen van de voorpoten zijn sterk verbreed en hebben vingerachtige doorns. De voorpoten lijken wat op die van een echte mol. De klauwen dienen om snel te graven, want de veenmol leidt een grotendeels ondergronds bestaan. Er wordt een gangenstelsel gegraven en naar voedsel gezocht net onder het oppervlak, en objecten zoals stenen en stammen worden gebruikt om onder te schuilen.

Bron : Wikipedia