Wantsenproject 2017-2018

Wantsen zijn leuke insecten die wat op kevers lijken en vaak op bladeren van planten en bomen te zien zijn. Meestal zijn ze bruin of groen gekleurd, maar ook rood, zwart en geel komt voor. De grootste wantsen in ons land zijn ongeveer een centimeter lang, de meeste soorten zijn kleiner.
 
In 2017-2018 wordt een landelijk atlasproject wantsen georganiseerd. In 2019 moet dit leiden tot de publicatie van het vijfde en laatste deel in de wantsenatlas van Nederland.

De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen op zoek gaan naar wantsen, deze vangen en/of fotograferen, op naam (laten) brengen, zodat de gegevens uiteindelijk op een centraal adres terechtkomen: www.waarneming.nl.
Waarnemingen van alle soorten wantsen zijn welkom maar het project richt zich vooral op een 86-tal wat grotere soorten. Het zijn soorten die eenvoudig op naam te brengen zijn met een fraai uitgevoerd veldgidsje. Dat boekje is voor een paar euro te bestellen bij EIS (kenniscentrum voor insecten, Leiden), maar je kunt het ook gratis downloaden op www.eis-nederland.nl/veldtabellen.

Vind je dat allemaal te omslachtig, dan kun je ook gewoon je waarneming (mèt foto) op waarneming.nl invoeren als ‘wants spec.’, of een beroep doen op de kennis van de leden van de insectenwerkgroep KNNV Roosendaal, die altijd klaar staan om te helpen.
Iedereen die graag wandelt kan meedoen. Wij streven ernaar om in elk geval westelijk Noord-Brabant op de (wantsen)kaart te zetten.
 
Meer info: insectenwerkgroep van de KNNV Vereniging voor Veldbiologie, afdeling Roosendaal. Vera Vandenbulcke – 0031 6 207 444 17 - vera.vandenbulcke@home.nl