winterpret

In de winter kan je prachtige wandelingen maken door weidse, vaak nevelige landschappen. De winterzon dompelt de natuur onder in een betoverend licht, vooral ’s ochtends en in de late namiddag. De stilte en de rust zijn overal aanwezig. Er is geen vogelzang meer, veel vogels zochten warmere oorden op, de grazers zijn weg uit het gebied, in de dorre vegetatie lijkt geen leven meer te zitten.
Mist, nevel, rijm, ijs en sneeuw zijn nu in het landschap niet enkel zichtbaar maar ook voelbaar. Laat je verleiden door de winterkleuren om eens andere foto’s te maken.

Schaatsen
Indien het ijs dik genoeg is, wordt schaatsen toegestaan op het Stappersven, Van Ganzeven en op de Putse Moer in het Vlaams Natuurreservaat de Kalmthoutse Heide. Op de andere vennen in het Grenspark is schaatsen verboden.

We benadrukken wel dat schaatsen in het natuurgebied steeds op eigen risico is. Vermijd de donkerste plekken, daar is het ijs minder dik, en blijf niet in te grote groepen op één plaats staan. Doe warme kledij aan en neem een voorraadje warme dranken mee, maar neem je afval terug mee naar huis. Op die manier is een dagje winterpret verzekerd!

Langlaufen
Langlaufen is enkel toegestaan op het wandelpad rond het Stappersven (B) en op de Nederlandse wandelpaden Haas, Muis, Uil en Vos. Er worden geen sporen getrokken voor langlaufers.
Langlaufen is niet toegestaan in het Vlaams Natuurreservaat de Kalmthoutse Heide.