Wissels nr. 76, juni 2018

Welkom bij de 76ste editie van onze digitale nieuwsbrief Wissels.
Een nieuwe voorzitter, een nieuwe naam én een nieuw logo. Het Grenspark is klaar om het natuurgebied nog beter op de kaart te zetten. Lees er alles over in deze nieuwsbrief.
Veel leesplezier!


Nieuws over de projecten LIFE en Interreg
Bezoek Europese Commissie aan het HELVEX LIFE - project
Dinsdag 24 april mochten we de technical en financial desk officer van de Europese Commissie verwelkomen in het Grenspark om ons HELVEX LIFE - project onder de loep te nemen. In de voormiddag werd de stand van zaken van de beheerwerken door de partners ANB, Natuurmonumenten en Natuurpunt toegelicht a.h.v. foto- en kaartmateriaal. De aandacht ging vooral uit naar de voortgang van het project en natuurlijk de reeds geboekte resultaten. 
LEES MEER >>>


Ga mee op excursie in het HELVEX LIFE projectgebied
Na het broedseizoen starten de werken terug in het HELVEX LIFE project en organiseren we 2 excursies om meer informatie te geven over de werken.
Vanaf half juli start de vogelkersbestrijding in de Boterbergen. Vele zaailingen zijn gekiemd en om te vermijden dat de zaailingen binnen enkele jaren zaden gaan produceren zullen in 2018 en 2019 alle Amerikaanse vogelkersen verwijderd worden.
LEES MEER >>>


Bijeenkomst CANAPE-partners in Veendam
Op dinsdag 17 april werd het CANAPE-partnerschap van het Interreg project CANAPE verwelkomd in Waterschap Hunze en Aas in Veendam door Geert-Jan ten Brink (voorzitter van het Waterschap) en bestuursleden Tjip Douwstra en Fien Heeringa. Na de Kick-off meeting in oktober 2017 kwamen de CANAPE-partners samen voor 3 dagen workshops, vergaderingen en excursies, waaronder de eerste vergadering van de projectstuurgroep (PSG).
LEES MEER >>>


Nieuws uit het gebied
Zwarte spechten gezenderd op de Brabantse Wal
Sovon heeft onlangs enkele zwarte spechten op de Brabantse Wal uitgerust met zender en datalogger. Die methode wordt gebruikt om uit te vinden waar en wanneer de zwarte spechten voedsel zoeken. Het gaat niet goed met die soort en een tekort aan mieren, zijn stapelvoedsel, zou één van de oorzaken kunnen zijn.
LEES MEER >>>


Kamsalamanderonderzoek in het Grenspark
Fer Meijer, student Toegepaste Biologie aan Has-hogeschool in ’s-Hertogenbosch en stagiair bij het Grenspark onderzocht van februari tot nu hoe het gesteld is met de populatie kamsalamanders in het Grenspark. Even een stand van zaken: “Tot nu toe heb ik tijdens mijn stage kunnen vaststellen in welke poelen in het noordwesten van het Grenspark de kamsalamander voorkomt."
LEES MEER >>>


Natuurcolumn deel 2: Beheer met een hart voor de Kalmthoutse Heide
Carine Schelkens schrijft natuurcolumns. Ze ging in de winter op stap met de 3 natuurarbeiders van het Agentschap voor Natuur & Bos die voornamelijk in de Kalmthoutse Heide werken. In iedere Wissels zetten we een stukje van haar teksten. Deze keer gaat het over chopperen, slangenheuvels en vliegdennen.
LEES MEER >>>


Organisatienieuws
Nieuwe naam en logo voor het Grenspark
“Een bescheiden en toch belangrijke verandering. Kort, maar krachtig en al bekend aan beide zijden van de grens”, aldus Martin Groffen, voorzitter. Het woord ‘Grenspark’ en de ondertitel ‘twee landen – één natuur’ legt de nadruk op het grensoverschrijdende. Via bebording, kaarten, folders en gastheren duidt het Grenspark de omvang en rijkdom van het natuurgebied aan.
LEES MEER >>>


Nieuwe wandelkaart - fietsfolder - brochure en gevelbordje Gastheren
Een nieuwe naam en logo betekent dat onze huisstijl volledig aangepast zal worden en dit brengt best veel werk mee en vraagt tijd.
Als eerste hebben we de wandelkaart aangepast, de folder van de poortfietslussen en we hebben een gloednieuwe algemene Grenspark brochure laten maken. Ook de website en deze Wissels zijn al lichtjes aangepast, maar die krijgen later nog een grondige facelift.
LEES MEER>>>


Recreatienieuws
Nog 3 plaatsjes vrij in ons natuurkamp voor jongeren
Sinds 2006 organiseert het Grenspark met veel succes elke zomer een Junior Ranger Kamp, een leuk natuurkamp voor jongeren tussen 13 en 17 jaar. Heel het kamp staat in het teken van de natuur in het Grenspark. Onder begeleiding van ervaren leiders worden o.a. beheerwerken uitgevoerd in het terrein, vogelkers en jonge dennenopslag verwijderd, vogels geringd, libellen en andere waterbeestjes gedetermineerd, bodem- en wateronderzoek gedaan, .... Een natuurquiz en vele spelletjes tussendoor maken de week compleet.
LEES MEER >>>


Unieke nachtzwaluwexcursies!
Vanwege het grote succes vorig jaar, organiseren we dit jaar weer 2 exclusieve nachtzwaluwexcursies. Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt. De nachtzwaluw, een vreemde vogel, zeker geen zwaluw, maar wat dan wel? In de volksmond ook wel geitenmelker genoemd, maar waarom? Pas laat in het voorjaar komt hij terug uit diep Afrika en nestelt zich dan in het halfopen landschap van het Grenspark. Geruisloos vliegend, stil zittend op de grond, uitstekende gecamoufleerd. Niet of nauwelijks te ontdekken.
LEES MEER >>>


Vrijwilligers gezocht voor MTB routes Grenspark
In het Grenspark komt een netwerk met uitdagende MTB routes en MTB verbindingen. De routes worden mede ontworpen en uitgezet door niemand minder dan Patrick Jansen van Tracks & Trails (wereldkampioen mountainbiken). Aan Nederlandse zijde komen vaste routes, aan Vlaamse zijde verbindingen die aansluiten op de vaste routes. 
Voor de aanleg, beheer en onderhoud en voor het ontwerpen van routes zijn vrijwilligers nodig.
LEES MEER >>>


Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een
eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

Vergeet zeker de activiteitenagenda niet! Ook deze zomer is er een mooi aanbod aan excursies en cursussen.
Of kom eens kijken naar de wisselende tentoostellingen in De Vroente, zo is er in juli een doorlopende fototentoonstelling over wilde bermplanten door Joris Verbeeck.

Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze 'Wissels - nieuwsbrief' vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grenspark.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.