Wissels nr. 77 - september 2018

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van Grenspark Kalmthoutse Heide! Via deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in en rond het Grenspark. Zo is het Grensparksecretariaat op zoek naar een nieuwe coördinator, komt u ook alles te weten over de vorderingen van de werkzaamheden in het kader van het LIFE-project HELVEX, de aanleg van MTB-routes, het onderzoek naar de boommarter en nog veel meer...
Veel leesplezier!


Nieuws over de projecten LIFE en Interreg
LIFE-project HELVEX: Natuurpunt voert laatste fase aan Stappersven uit
Aan het Stappersven op de Kalmthoutse Heide is op 10 september de laatste fase van het heideherstel van start gegaan. Bij de werken wordt een monotone dennenplantage omgevormd naar heide, afgewisseld met statige vliegdennen. Om bezoekers te laten genieten van het open landschap, wordt er later een uitkijktoren geplaatst. Ook de natuur zal van de werken profiteren.
LEES MEER >>>


LIFE-project HELVEX: landduinherstel Nolse Duinen
De laatste fase van het herstel van de Nolse duinen komt er aan. Op de zuidelijke duinen die in 2015 door Natuurpunt zijn open gemaakt, is Amerikaanse vogelkers massaal gekiemd. Dit was ook te verwachten omdat de ondergroei van het voormalige bos gedomineerd werd door zaadbomen van deze invasieve exoot. Omdat Natuurpunt sinds 2015 gekozen heeft om het schadelijke glyfosaat niet meer te gebruiken, hebben we de afgelopen jaren moeten zoeken naar een kostenefficiënte methode om Amerikaanse vogelkers te bestrijden.
LEES MEER>>>


Interreg-project CANAPE: Kalmthoutse Heide weerbaarder maken tegen droogte met kleischerm
Vlaanderen kreunde deze zomer onder de droogte. Ook in de Kalmthoutse Heide staan verschillende vennen helemaal droog, met grote gevolgen voor de natuur. Door een kleischerm aan te brengen, wil Natuurpunt het gebied weerbaarder maken tegen zulke situaties. Tegelijk zal die ingreep ervoor zorgen, dat grondwatervoorraden aangevuld worden en dat CO2 in de veenbodem opgeslagen blijft. De werken maken deel uit van het Europees herstelproject CANAPE en zullen uitgevoerd worden in 2019-2021.
LEES MEER >>>


Nieuws uit het gebied
Grenspark nachtzwaluwen vertrekken binnenkort met geolocator naar Afrika
Er valt nog veel te leren over de migratiepatronen van de nachtzwaluw. In het kader van een onderzoek werkt Grenspark Kalmthoutse Heide mee aan verdere verklaringen rond migratie. Hierbij konden er 4 nachtzwaluwen gevangen worden op 13/08/2018 (deel oude Gemeentebossen) met mistnetten. Deze vogels werden uitgerust met geolocators.
LEES MEER >>>


Recreatienieuws
Een nieuwe vlonder op de heide
De vlonder op het fiets- en wandelpad tussen de ingang van de heide aan de Vroente richting Korte Heuvelstraat was versleten. Daarom is het Agentschap Natuur en Bos onlangs begonnen met de aanleg van een nieuwe vlonder. De werken duren een 3-tal weken. De aannemer heeft voor een pad met rijplaten langs de werf gezord, zodat wandelaars en fietsers de weg kunnen blijven gebruiken. Bij nat weer is er een omleiding via de Kinderwelzijnstraat.
Info: openbare.werken@kalmthout.be, 03 620 22 40


Nina en Nino's natuurgame - avontuurlijke speurtocht!

Grenspark Kalmthoutse Heide ontwikkelde samen met De Vroente, het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu en het Nederlandse bedrijf Troovie 3 leuke digitale speurtochten om in het Grenspark te spelen. Kinderen uit de doelgroep van 6 tot 12-jarigen kunnen met de smartphone of tablet de natuur intrekken om te genieten van de allerleukste speurtochten die uitdagende opdrachten en knotsgekke spelletjes bevatten.
LEES MEER >>>


De aanleg van de MTB-route Stoppelbergen-Wildernissen is gestart
Op 24 september zijn we in het Grenspark gestart met de aanleg van een uitdagende MTB-route in het gebied Stoppelbergen-Wildernissen. Begin juli deed het Grenspark hiervoor een oproep om deze route mee aan te leggen. Tot onze grote vreugde hebben zich meer dan 20 vrijwilligers aangemeld, zowel mensen uit MTB-clubs als particulieren.
LEES MEER >>>


Junior Rangerkamp: editie 13
Het dertiende Junior Rangerkamp van het Grenspark zit er alweer op. Van 13 tot 17 augustus namen 20 enthousiaste deelnemers uit alle uithoeken van het land deel aan dit unieke natuurkamp. Onder vakkundige begeleiding mochten ze meehelpen om de exoot Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Ook de opslag van jonge dennenbomen op een open verbindingszone werd grondig aangepakt. Ze stonden oog in oog met een adder en leerden alles over het leven van de gladde slangen en de adders in het gebied.
LEES MEER >>>


50 jaar Kalmthoutse Heide
De Kalmthoutse Heide is in 2018 reeds 50 jaar erkend als natuurreservaat. En dat vieren we! Kom de tentoonstelling 'Kalmthoutse Heide - 50 jaar natuurbeheer' bezoeken in De Vroente en neem deel aan één van de activiteiten vanaf september tot en met zondag 4 november 2018.
LEES MEER>>>


Blue-bikes aan Station Heide kennen succes
Sinds juli staan er aan het station van Heide twaalf Blue-bikes. Dat zijn uitleenfietsen die je tot drie dagen lang kan gebruiken tegen een kleine vergoeding. Na een korte inrijperiode bleek augustus een succes voor de fietsen. Maar liefst 79 keer werd er die maand een fiets geleend. Halfweg september zijn er al 55 leningen.
LEES MEER >>>


Organisatienieuws
Vacature: coördinator Grenspark
Gezocht: Coördinator Grenspark Kalmthoutse Heide - inzet 24 – 32 uur per week
Het Grenspark is op zoek naar een nieuwe coördinator ter vervanging van de huidige coördinator, Paul Ganzevles die afscheid neemt per 31/12/2018.
Voor meer info over de vacature KLIK HIER 


Onderzoek naar boommarters in het Grenspark
Mijn naam is Desiree van Zon en ik studeer toegepaste biologie aan HAS hogeschool te ’s-Hertogenbosch. Drie jaar geleden heb ik er voor gekozen deze opleiding te gaan volgen, omdat biologie (met name de richtingen ecologie, natuurbehoud, genetica en diergedrag) mij altijd geïnteresseerd heeft en ik hier graag iets mee wilde gaan doen. Nu ik in het derde leerjaar zit is het de bedoeling, dat ik een onderzoeksstage ga uitvoeren.
LEES MEER >>>


Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een
eigen facebook-pagina.
Neem gerust een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark
Vergeet zeker de activiteitenagenda niet! Ook dit najaar is er een mooi aanbod aan excursies en cursussen.
Of kom eens kijken naar de wisselende of vaste tentoostellingen in De Vroente.
Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze 'Wissels - nieuwsbrief' vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grenspark.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.